Як святкують Великдень у різних країнах?

2021.04.28_Velikd_Suhecka_1

28 Квітня 2021р.
Великдень – велике свято для всіх Християн. І традиції його святкування складалися сторіччями. Але кожен народ схильний святкувати його по-своєму, тож як святкують Великдень у різних країнах?

Україна
Неможливо уявити український Великдень без писанок, неповторні орнаменти та розмаїття кольорів яких зачаровують око. Практично в усіх народів світу яйце шанувалося здавна і стало символом життя та народження, оскільки в ньому закладено життя як таке.

На яйцях нотували всі символи, що були важливими для людей у різні періоди, які вважалися оберегами: сонце, місяць, зірки, вогонь, вода, земля тощо. Звичайно, що в ті часи, коли люди тільки починали робити писанки, вони не були такими довершеними, як сьогодні: це були елементарні зображення предметів, явищ, узорів, а вже з роками розписування великодніх яєць стало мистецтвом.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_1

Поруч із писанками неодмінним атрибутом Великодніх свят у наших предків були гаївки — народні пісні із закликанням весни. Їх виконували діти й незаміжні дівчата. За словами етнографів, ця традиція також прийшла до нас з часів язичництва.

У великодньому циклі свят є ще великодні ігри, яких налічують величезну кількість. Під час цих ігор молодь будувала різноманітні вежі, каталася на гойдалках, водила хороводи та катала яйця. Деякі ігри були суто розважальними, інші — демонстрували чоловічу силу та витримку, а більшість ігор мала характер залицяння. Проте всі вони так чи інакше щось символізували: наприклад, якщо комусь вдалося збудувати високу вежу, це означало, що пшениця цього року обов’язково вродить, бо буде така ж висока, як вежа. А ось биттям писанок люди, ймовірно, хотіли прискорити появу нового життя, а молодь мірялася, в кого писанка гарніша та міцніша.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_2

У Західній Україні існує звичай обливання водою у перший понеділок після Великодня. Найчастіше в обливаннях брала участь молодь — хлопці та дівчата. З одного боку, обливання символізували весняне очищення, з іншого — люди вірили, що вода додасть їм сил та здоров’я.

Якщо на обливаний понеділок дівчину не облили, це означало, що в селі її не шанують та не поважають. Натомість думали, що хлопець, який нікого не облив, точно цього річ не знайде собі дружину. В етнологічній літературі є згадки й про те, що дівчата у відповідь на обливання дарували хлопцям писанки, а ті хизувалися ними на все село: чим більше писанок у хлопця стояло на подвір’ї, то більше поваги він заслуговував.

Згідно з старовинними рецептами великодні паски готуються протягом кількох годин. Раніше господині прокидалися дуже рано, близько четвертої ранку, а деякі навіть готували паски всю ніч з п'ятниці на суботу. Тісто для паски обов'язково повинно підійти кілька разів, не потрібно скупитися і на його вимішування. Під час замісу господині читали молитву.

У наш час такі ритуали здаються зайвими, але варто пам'ятати, що всі клопоти покликані очистити дух перед Світлим Воскресінням, щоб зробити свято ще добрішим і щасливішим.

Традиційні рецепти великодніх пасок розраховані на заміс великого обсягу тіста, так як розраховувались на велику сім'ю. Ще кілька пасок на подарунки родичам і друзям, церкву, збереження протягом року під іконами і так далі.

Є припущення, що паска не повинна важити менше 0,5 кг, інакше вона пересохне в печі і стане зовсім несмачною.

Для дорослих членів сім'ї пекли паски побільше, для дітей - маленькі. Господині заздалегідь визначали, яка паска кому дістанеться і дивилися. Вважалося, що якщо паска погано піднімалася, протягом року людину чекають хвороби і неприємності. Тріснута паска означала серйозну загрозу життю і здоров'ю.

 

Сировина для опари:

  1. 1 л молока
  2. 100 г сухих дріжджів
  3. 12-15 жовтків
  4. 0,5 кг цукру
  5. 1 ч. л солі
  6. 1-1,3 кг борошна

Приготування опари:

Змішати всю сировину (консистенція повинна бути, немов густа сметана) і залишити бродити. Процес займе не менше 3 годин - опара повинна встигнути за цей час піднятися і осипатися.

 

Сировина для тіста:

  1. 250 г маргарину
  2. 100 г вершкового масла
  3. 0,5 кг цукру
  4. 50 г сухих дріжджів
  5. 200 г сметани (не менше 20% жирності)
  6. родзинки
  7. цукати
  8. ваніль
  9. 1,7-2 кг борошна

Приготування:

Дріжджі розчинити у теплому молоці, додати збиті з цукром жовтки, сіль і борошно. Поставити на 3 години в тепле місце. Масло і маргарин розтопити, дріжджі розтерти з 1 ст. л цукру і змішати зі сметаною. Родзинки залити окропом на 1-2 хвилини, просушити і змішати з 1 ст. л борошна. Після 3 годин перемішати опару дерев'яною ложкою - робити це акуратно, перемішуючи в одному напрямку. Додайте масло і маргарин, цукор, ваніль, родзинки і дріжджі зі сметаною. Добре перемішати і поступово невеликими порціями додати борошно. При вимішування рясно змащувати руки рослинним маслом. Замісити не круте, трохи липнувше тісто і залиште підходити на 1-1,5 години. Коли тісто збільшиться в об'ємі, обімняти його і залишити ще на годину.

Розкласти тісто у змащені маслом форми, заповнюючи на половину і залиште підніматися. Поставити паски в розігріту до 220 градусів духовку а потім знизити температуру до 180. Випікайте паски 40-50 хвилин, залежно від розміру форм.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_3

Святкове меню:

Великодні страви - це освячені в церкві страви, які споживали під час великоднього родинного сніданку. Святили здебільшого страви, яких у період Посту не вживали у їжу: шинку, ковбасу, сир, масло, яйця тощо. Особливе значення мали яйця: зварені і очищені від шкаралупи, одноколірні крашанки та розписані писанки. Недарма в народі Великдень лагідно звали "червоним яєчком". Обов'язковими були і залишаються гіркі зела (наприклад хрін), який подають до великоднього столу на згадку про гіркість Христових страстей. Подекуди святять і заправлені хроном бурячки. Та головною окрасою свяченого, все ж таки є паска та сирна паска з крашанками і писанками.

Сирна паска – це особлива ритуальна страва, яка готується тільки на Великдень. Паска має форму усіченої піраміди, що символізує гроб Господній. Для її приготування використовують роз’ємну форму, всередині якої є відбитки хреста, літер «ХВ», списів, палиць, квітів, паростків пшениці. Усе це символізує страждання, смерть та воскресіння Ісуса Христа.

До Великодня українці традиційно готують різноманіття страв із м’яса. Обов’язковими є: домашня ковбаса; рулет зі свинини; ковбик; буженина; рулька; холодець. Головна м’ясна страва на великодньому столі закарпатця – шовдарь.

Австралія

Головним символом великодня в австралії є не пасхальний кролик, як у багатьох країнах світу, а білбі. Це рідкісна тубільна тварина цього континенту, у формі якої австралійці полюбляють робити святкові гостинці, зокрема шоколадні яйця.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_4

Великдень в австралії святкують на природі. Адже австралійці вірять, що в це свято очищується повітря, а вода в джерелах набуває властивості, схожі до властивостей святої води. Крім того, на великдень в австралії щороку відбувається фестиваль великих повітряних куль, зроблених у вигляді великодніх яєць. До слова, відпочивають австралійці на великдень аж 4 дні.

Святкове меню:

Головною великодньою стравою в австралійців вважається смажена баранина, яловичина або курчатко. На гарнір подають смажені овочі – картоплю, моркву, кабачок, квасолю, горох або броколі. Щодо десерту, то австралійці полюбляють поласувати традиційним тортом із безе, прикрашеним фруктами, ківі, полуницями, ананасами та мандаринами. Окрім того, популярними на Великдень є солодкі гарячі булочки (Hot Cross Bun). Їх в Австралії їдять на великодній сніданок перед обов’язковим відвідуванням церкви.

 

Англія

Сучасні традиції святкування Великодня в Англії дуже веселі, яскраві, барвисті і радісні. Великдень вважається одним із найважливіших свят у році. У день Великодня на світанку в церквах відбуваються релігійні відправи. У католицьких храмах проходять концерти органної музики.

У цей день прийнято вдягати новий одяг, що символізує кінець сезону поганої погоди і настання весни.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_5

Великодні кошики (Easter baskets), наповнені яйцями, хлібом і іншою їжею, беруть із собою на Великодню службу, щоб освятити в церкві. У Великодній понеділок прийнято дарувати дітям на вулицях цукерки та іграшки.

Дітлахи з нетерпінням очікують неділі, коли вони прокинуться і побачать, що великодній заєць залишив для них кошики з солодощами і сховав яйця, які вони розписували на минулому тижні. Діти по всьому будинку шукають яйця.
Проводяться навіть спеціальні змагання – пошук яєць («Еггстраваганза» – «Eggstravaganza»), дитина, яка збере найбільше, отримує приз. У Чистий четвер, «Масляна четвер», відбувається гонка млинчиків.

Шотландія

У Шотландії на Великдень усюди запалюють Великодні вогні. Цей звичай походить ще з кельтських часів, коли в теж час святкували свято весни.

Уельс

В Уельсі у Вербну неділю традиційно проходить пісенний конкурс “Gymansa Ganu”. Для цього зустрічаються церковні хори з усього Уельсу та запрошуються знаменитості.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_6

Святкове меню:

В Англії традиційними великодніми стравами є баранина з овочами, запечена свинина, медово-часникові фрикадельки, весняний салат, глазуровані яблуками сосиски, здобні булочки і спеціальний великодній торт. Крім того, в Англії існує традиція дарувати знайомим і незнайомим дітям на вулиці солодощі.

 

США

У Сполучених Штатах немає переваги якоїсь однієї релігійної традиції святкування Великодня. Цей день відзначають у колі сім’ї як це прийнято у кожної конфесії.

Пасха, яка щовесни припадає на різні неділі, відображає християнську віру у Воскресіння Ісуса Христа. Для християн Пасха – день молитви і сімейних зборів. Серед багатьох американців збереглася традиція фарбувати великодні яйця і давати дітям у подарунок цукерки. На наступний день, у Великодній понеділок, президент Сполучених Штатів разом із дітьми бере участь у щорічному «катанні великодніх яєць» на галявині Білого дому.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_7

На честь свята в Бостоні (США, штат Массачусетс) випускаються в продаж ляльки для дітей,які розмовляють, що зображують Пророка Мойсея, старозавітну царицю Естер та Ісуса Христа.

Ідея створення мовців біблійних ляльок прийшла в голову однієї подружжю з Бостона при навчанні власної дочки основам Біблії.

У руках іграшковий пророк тримає скрижалі Завіту. Коштує така повчальна забава 10 доларів. Також лялька може говорити: «Я дорога, і правда, і життя; ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене».

Святкове меню:

На Великодній стіл американці кладуть шинку з ананасами, картоплю, фруктовий салат та овочі.

 

Італія

В Італії традиційно печуть “Пасхальний торт”, солоний пиріг зі звареними яйцями і шпинатом, або “Великодній голуб” (“Палома ді Паскуа”). Цей пиріг схожий на церковний купол.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_8

Під час процесії в Страсну п’ятницю вулицями несуть хрести. Учасники процесії, одягнені в чорне, йдуть темними вулицями, освітлюючи собі дорогу свічками. Йдуть мовчки. На Великдень прийнято йти на прогулянку з родиною та дітьми: “Pasquetta”.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_9

 

У християн-католиків головним пасхальним блюдом здавна була баранина. І сьогодні в Італії, навіть у найменшому селі, на Великдень неодмінно її їдять.

Неаполітанці придумали особливий рецепт гарніру – смажені артишоки. Вони чудово поєднуються зі смаженою ягнятиною або баранячими нирками, тушкованими з сиром, горошком і яйцями. А ще пропонують салат – з латуку, солодкого перцю, оливок і сердечок артишоків або з помідорів, петрушки і часнику.

У Меці подають, наприклад, порося, приготоване на грилі. Зберігся рецепт Пасхального баранчика (“паскалина”), приписуваний Талейрану. Баранячі голови фарширують печінкою, беконом і травами і злегка обсмажують в олії. Потім викладають їх на кругле блюдо разом із баранячими ногами, відвареними в білому бульйоні, і баранячими зобними залозами, обсмаженими в беконі, з крокетами з язиків і мізків і крутонами. Блюдо покривають соусом велюте з ріпчастою цибулею.

Святкове меню:

Головна великодня страва в Італії – це смажена баранина з артишоками або козеня. Щодо випічки, то найпоширенішою в Італії є коломба – щось на зразок української паски, проте з яскравим лимонним ароматом. Щоправда, великодня випічка в кожному регіоні країни відрізняється. Так, у Мілані печуть пасхальний кекс у вигляді голуба з мигдалем і цукровими кульками. На півдні Італії печуть пиріг зі шматками сиру пекоріно, пармезаном, ковбасою різних сортів і вареними яйцями. А сицилійці печуть відкритий пиріг з сиром і відвареною у воді пшеницею та цукатами. Проте жоден Великдень в Італії не обходиться без лігурійської страви Тorta pasqualina. Це особливий пиріг, начинений шпинатом і яйцями.

 

Польща

Зазвичай святкування триває два дні: неділя та понеділок.

Ранок Великодньої неділі починається зі святкової меси у костелі, після чого поляки сідають за святковий стіл. За цим столом за традицією повинні зібратися всі покоління однієї родини. Святкова трапеза починається з молитви. Сніданок складається з освяченою паски, яєць, хрону, м’яса та ковбаси.
Наступний за Великодньою неділею – «мокрий понеділок». Поляки щедро поливають один одного водою.

Водяні «бомби», пакети, наповнені водою, падають із вікон на мостові і голови перехожих, вибухають у вагонах метро, обливаючи пасажирів, але ніхто не скаржиться, навпаки, всі задоволені.

Вважається, що вода приносить здоров’я, удачу, зиск у господарстві. Залишитися сухим у “мокрий” день – прикмета вкрай погана.

 

Святкове меню:

На святковий стіл у Польщі кладуть холодні м'ясні закуски і ковбасні вироби, серед них – знаменита біла ковбаса зі свинини, приправлена сіллю, перцем, мускатним горіхом, часником і майораном. До неї звичайно подають хрін з буряком. Святкове застілля, зазвичай, не обходиться без домашньої випічки і солодощів. Так, центральне місце на столі займає випечений з борошна або зроблений з розтопленого цукру агнець, що символізує собою воскресіння Ісуса Христа.

 

Мексика

У Мексиці святкування Пасхи триває 14 днів. Там від душі святкують і Страсний, і Великодній тижні. Незважаючи на те, що Страсний тиждень передбачає серйозний настрій, у Мексиці в цей час майже карнавальні веселощі – з феєрверками, гуляннями і вуличними танцями.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_11

Великдень у Мексиці святкують майже два тижні. У Страсну п'ятницю стартує Великодній карнавал з розкішними постановками страстей Христових, танцями та феєрверками. Над вулицями розвішують гірлянди зі строкатого паперу. А в суботу розвішують ляльки Юди із пап'є-маше, до яких чіпляють петарди та хлопавки. До кінця дня ці ляльки підривають. На сам Великдень у неділю в Мексиці проводиться богослужіння та святе причастя. А після них проходять фінальні постановки страстей Христових, після чого сім'ї розходяться по домівках або ж танцюють на вулицях.

Святкове меню:

На Великдень у Мексиці традиційно їдять приготоване на грилі порося. Ласують мексиканці і незвично для нас приготованою бараниною: баранячі голови фарширують печінкою, беконом, травами і злегка обсмажують в олії. Потім викладають ці голови на кругле блюдо разом із баранячими ногами, відвареними в білому бульйоні, і баранячими зобними залозами, обсмаженими в беконі, з крокетами з язиків та мізків і крутонами. Страву поливають соусом велюте з цибулею.

 

Франція

У Франції дзвони мовчать із Чистого четверга аж до Страсної суботи, щоб сумувати про смерть Ісуса. Тільки на свято Великодня, у неділю, дзвони дзвонять знову, як знак радості з приводу воскресіння Христа.
Французи, коли чують дзвони у Великодню неділю, обнімаються і цілуються. Французи кажуть, що дзвін дзвонів відвідує Папу Римського.
Вони готують шоколадні яйця і ховають їх від дітей. Діти підкидають яйця в повітря. Чиє пасхальне яйце першим впаде на землю, той програє.

 

У деяких місцевостях Франції діти чекають карету, запряжену 4 білими кіньми, яка наповнена крашанками.

Святкове меню:

Меню пасхального обіду обов'язково включає цибульний або овочевий суп, м'ясо ягняти з гарніром з сезонних овочів. Постійне блюдо в сімейному колі - запашна смажена курятина. Птицю гордо ставлять посередині столу, точно так же, як американці - індичку на День Подяки. Але - з абсолютно різних традицій і до іншого приводу.

Після святкового обіду французи балують себе і сім'ю різними суфле, кексами і тістечками. Ну а без шоколадних яєць не обходиться жодний католицький Великдень.

 

Швейцарія

У Швейцарії кожна кантона має свою великодню традицію: на заході країни знаряддя тортур Христа і хустку з потом святої Вероніки несуть вулицями у Страсну п’ятницю “Les Pleureuses” (плакальниці).

2021.04.28_Velikd_Suhecka_13

У містах знову звучать молитви і пісні. У Валлісі, навпаки, в селах роздають хліб, сир і вино. Раніше в Страсну п’ятницю можна було тільки босоніж виходити на вулицю.

Сьогодні валлісці незадовго до сходу сонця другого дня Пасхи рухаються в маленьких процесіях на довколишні пагорби. Вони з танцем вітають сонце, символ відродження Христа. У деяких кантонах є традиція ловити відображення сонячних променів у воді.

У Берні всі без винятку зустрічають Великодню неділю на місці елеватора в старій частині міста. Тут вони влаштовують маленькі бої крашанками – перемагає той, чиє яйце залишилося нерозбитим.

У французькій Швейцарії до великодніх звичаїв належить “прикраса джерел». У більш ніж двохстах церковних громадах джерела в селах прикрашають гірляндами зі строкатих крашанок, паперу, гілок і стрічок.

Рекорд належить Бібербаху: на “найбільшому в світі пасхальному джерелі” висить гірлянда із більш ніж 8000 яєць.

Є сенс прогулятися по Оберлаузіцу між Бауценом, Кам’янцем і Хойерсверда, коли у Великодню неділю через села проходять сорбські Великодні лицарі. У ході беруть участь до 400 чудово виряджених чоловіків. Вони несуть церковні знамена, хрест, а іноді й статую Ісуса.

 

Святкове меню:

Особливістю Пасхи в Швейцарії є великодній заєць, як символ родючості і процвітання. З чого тільки не роблять їстівних пасхальних звіряток: печуть з тіста, роблять з шоколаду і мармеладу.

Великодній стіл шведів не можна уявити без риби. Рибне меню північних європейців дуже різноманітно і нічим не поступається м’ясному достатку сусідів по Євросоюзу. Різні сорти маринованого оселедця, лосося, кільки гарніром для яких служить картопля і спаржа. Не забувають і про м’ясо. На Великдень готують печеню з баранини з картопляною запіканкою. Важливий атрибут святкового столу випічка. Тут це національне блюдо семля – тришарова солодка булочка, начинена збитими вершками і мигдальною пастою. Прикраса столу фарбовані і шоколадні яйця.

 

Іспанія

В Іспанії популярний Великодній хід, коли хлопчики несуть прості пальмові гілки, а дівчатка – пальмові гілки спеціально прикрашені солодощами. Священик повинен благословити цих дітей.

Найвідоміший Великодній хід відбувається в Севільї. Перед церквою в Пальма-де-Майорка у Великоднє воскресіння розігруються Страсті Христові.Найстрашніше дійство відбувається у Вергесі (Жирона): там популярний танець скелетів, чоловіки міста переодягаються в страхітливі костюми і лякають перехожих.

Весь тиждень до Великодня в Іспанії проходить Семана Санта, це як у нас Страсний тиждень. У цей час багато закладів закриті. Вулицями проходять процесії, учасники яких одягаються в незвичайний одяг.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_15

Святкове меню:

Під час Пасхи іспанці їдять «монас де Паскуа», «бартолільос», «пестіньос», пончики та багато інших солодощів, sopa de ajo (часниковий суп) і potaje de vigilia (рагу з тріскою, нутом та шпинатом). Вони також їдять torrijas, який схожий на французькі тости – товсті скибочки хліба замочують у молоці і збитому яйці, смажать на оливковій олії і подають з цукром або медом.

 

Греція

Греція – православна країна. Тому там святкують Великдень як і в Україні. Розфарбовують крашанки і зберігають їх до вечора суботи. До вечірньої меси віруючі приносять палаючі білі свічки. Опівночі всі свічки гасяться. Ще палаюча свіча символізує відродження Христа. Палаюче світло, життя, передається людьми від однієї свічки до іншої.

 

 

Православна Пасха – найважливіший релігійне свято в Греції, під час якого проходять масові процесії людей, що несуть освячені свічки.

На пасхальній трапезі їдять традиційний суп із баранячих потрухів – магіріцу, який готують заздалегідь, у суботу.

Відкорковують Рецину – перше вино минулорічного врожаю. На природі влаштовують широкі застілля і пікніки, смажать на вогнищах молодих ягнят.
У Салоніках міський муніципалітет влаштовує для всіх – і місцевих, і приїжджих – безкоштовне пригощання: на столах виставляють вино, м’ясо й обов’язково червоні крашанки із солодким чуреком.

Пісні та грецькі танці не замовкають до самого ранку, і тривають весь Світлий тиждень. А великодні канікули у грецьких школярів тривають цілих 15 днів.

Святкове меню:

У Греції у святкову неділю сідають за стіл з печеним ягням та червоним вином та їдять традиційний суп із баранячих потрухів – магіріцу, який готують заздалегідь, у суботу.

 

Ірландія

В Ірландії Страсна п’ятниця дуже спокійний день. Віруючі нічого не їдять до полудня. У Великодню суботу запалюють сотні освячених свічок. У Великодню неділю подають суп із зеленої цибулі і ягняти. На вулицях влаштовують танцювальні змагання. Переможець отримує пиріг.

 

У деяких містах Ірландії є гротескний великодній звичай: відбуваються символічні похорони оселедця. Оселедець несуть до могили в знак того, що строгий піст, у якому оселедець – це основна страва, тепер закінчується.

Святкове меню:

У Великодню неділю подають симнелу (англ. Simnel cake) – це традиційний пиріг на Великдень в Ірландії, суп із зеленої цибулі і ягняти, шинку з щедрими порціями картоплі, овочів, фаршу, хліба і вершкового масла.

 

Німеччина

Пасха (Ostern) або Воскресіння Христове німці, як і інші християни, відзначають у неділю після першого весняного повного місяця – не раніше 22 березня, не пізніше, 25 квітня.

У сучасному світі німці відзначають Великдень два дні: Великоднє воскресіння і наступний день – Великодній понеділок. Обидва дні є державними вихідними.

Спочатку давні германці відзначали в цей день весняне рівнодення і вихваляли богиню весни і родючості Остару, від імені якої і пішла назва свята. Християнська церква терпимо поставилася до цього язичницького звичаю, об’єднавши це свято з Воскресінням Христовим.

Яйце (Osterneier), що мало раніше значення життя і родючості, в християнстві стало символом нового життя і нового завіту. У Німеччині яйця почали освячувати приблизно з IV ст., і вже тоді їх фарбували в різні кольори (в основному – в червоний).

Інший символ німецької Великодня – великодній заєць (Osterhase). Він також запозичений із давньогерманських культів і, за народними повір’ями, несе святкові яйця (вважається, що їх не можуть нести звичайні кури).

2021.04.28_Velikd_Suhecka_18

Напередодні свята Воскресіння Христового заєць ховає від дітлахів у траві, в саду, в лісі пасхальні яйця, які діти до задоволення батьків у дні свята із завзяттям шукають. Це дуже цікавий і забавний великодній звичай Німеччини, що нагадує гру «12 записок».

Однак цією важливою справою (фарбуванням яєць і їх хованням) не завжди займався тільки заєць.

Ще в XIX ст. в деяких німецьких землях ці особливості зайця були абсолютно нікому невідомі. Аж до XVI ст. крашанками займалися тварини різних видів. У деяких регіонах їх «ховали» лисиці і півні, в інших – лелеки, зозулі, журавлі і глухарі.

У Середньовіччі Великодній заєць піддавався гонінням, оскільки вважався символом хтивості (у зайців навесні великий приплід). Шанувався один час тільки протестантською церквою.

Зараз великодній заєць – улюбленець усіх дітей. У Німеччині та інших німецькомовних країнах він дуже популярний. Напередодні Великодня його можна зустріти скрізь: на шторах і рушниках, на дверях і на вікні; від шоколадної і звичної м’якої іграшки до дерев’яних, керамічних і навіть воскових. Фантазіям на тему зайців немає рахунку.

Ще одним важливим елементом Великодня є вінок, що характеризує прокидання природи, відродження нового життя. Великодній вінок у Німеччині вивішується на вхідні двері чи вікна, а можна й одночасно. Прикрашаються квітами, що розпустилися гілками.

У цей день прийнято святити в церкві тільки гілки, які вже розпустилися. Їх прикрашають солодощами (особливо шоколадом), фруктами, стрічками і підносять дітям. Освячені гілки прикріплюють до узголів’я ліжка, біля розп’ять, вогнищ камінів. Засушені гілки зберігають і використовують як обереги при негоді, грозі, хворобах.

Є ще одне символ - пасхальне дерево, прикрашене яйцями. А ще в Німеччині до сих пір існує старовинний звичай - традиційна кінна хода.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_19

 

Святкове меню:

Святкування Пасхи в Німеччині починається в четвер, який називають «зелений четвер» через звичай є зелені продукти: супи, шпинат, петрушку, цибулю-порей. Навіть яйця і відварну картоплю поливаються зеленим соусом. У Німеччині основна страва на святковому столі - запечена риба, на десерт подають печиво різноманітної форми.

 

Швеція

Великдень відзначається традиційними розфарбованими пасхальними яйцями і численними церковними службами по всій країні. У святий четвер «великодні чаклуни» йдуть на шабаш із дияволом на пагорб «Blakulla».

Сьогодні вже ніхто не захищається від них, стріляючи в повітря і запалюючи вогонь, але збереглася звичка дітей у цей день вбиратися чаклунами. Діти роздають малюнки з написом «Glad Pask» (Вітаємо з Великоднем) і натомість отримують солодощі або монетки.

На Великдень шведи варять і фарбують яйця. Зрізають гілки берези або верби, ставлять їх у вази і прикрашають різнокольоровими пір’ям і маленькими дерев’яними яйцями. Діти отримують цукерки в пасхальному яйці з пап’є-маше, на якому намальовані курчата, кролики і чаклуни.

Святкове меню:

У Великодню неділю в Швеції подають: варені яйця, сьомгу, солону або маринований оселедець, картоплю, рибний пиріг зі звучною назвою «спокуса Янссона», баранину і багато цукерок.

Найпопулярніший великодній напій - Påskmust (Поскмуст). За смаком він схожий на байкал, але солодший. Не один святковий стіл не обходиться без пива і шнапсу.

 

Фінляндія

На думку фінів, як, втім, і більшості їх скандинавських сусідів, великодні свята найкраще проводити на природі з сім’єю: настають перші теплі весняні дні після довгої зими, а крім того, великодні свята у Фінляндії тривають цілих чотири дні – з п’ятниці до понеділка, що дає можливість відпочити від міської суєти.

У Фінляндії підготовка до святкування Великодня за традицією починається ще з вечора Чистого четверга. Вервечки машин потягнулися за місто: більшість фінів воліє зустрічати Великдень на дачі. У Чистий четвер усі закінчують робочий день раніше, роблять покупки до свята, печуть паски і фарбують яйця.

Перший день великодніх свят у фінській столиці – Страсна п’ятниця – проходить тихо: не працюють магазини, банки, пошта, більшість жителів роз’їжджаються.

Втім, у Фінляндії у великодні свята за місто виїжджають не всі. Серед тих, хто залишається, великою популярністю користуються кінотеатри, особливо якщо в програмі є фільми для всієї родини. Багато ресторанів пропонують спеціальне великоднє меню.

У п’ятницю та суботу, напередодні Світлого Христового Воскресіння, у Фінляндії, за традицією, розпалюють багаття. За повір’ями, вогонь і дим багаття відганяють нечисту силу.

 

Однією з головних подій святкування Великодня є Хресний хід із зображенням Страстей Господніх. Він проходить увечері в суботу центром Гельсінкі. Щороку подивитися на театралізоване дійство збираються кілька десятків тисяч глядачів.

З настанням Великодня все зло вважається переможеним і вигнаним, і кажуть, що навіть сонце танцює від радості, тому із зустріччю Великодня пов’язана традиція зустрічати схід сонця. Традиційне пасхальне частування у Фінляндії: паски, Великдень і житній пудинг – мяммі. Діти ж особливо люблять шоколадні яйця і шоколадних великодніх кроликів.
За легендою, коли одного разу до свята пекли фігурки баранчиків, одна з них вийшла з довгими вухами, і з тих пір з’явився пасхальний кролик.

Святкове меню:

У Фінляндії на Великдень на святковий стіл обов’язково кладуть солодку кашу мяммі з цукром та вершками, приготовану з житнього борошно і солоду, які замішуються на воді та запікаються в духовці. Також на святковому столі присутні риба, запечена баранина, паска і фарбовані яйця. А дітлахи люблять поласувати шоколадними яйцями і кроликами.

 

Болгарія

Православна Пасха, або, як в Болгарії прийнято її називати, «Велікден» – один із найбільших і важливих православних свят. У цей день Господь Бог Ісус Христос воскрес із мертвих.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_21

Свято пов’язане в часі з першим повним місяцем після дня весняного сонцестояння, і тому щороку Велікден (Великдень) припадає на різні дати.
Приготування до свята йдуть протягом усього Страсного тижня. Зазвичай рано вранці в Страсний четвер у всіх будинках фарбують яйця (якщо це не зроблено тоді, то можна фарбувати яйця лише рано вранці в суботу).

Найстаріша жінка першим пофарбованим яйцем креслить хрест на лобі всіх діточок у будинку. Потім це яйце кладеться перед домашньою іконою. Зазвичай тоді ж печуть Великодній хліб (калачі), в який кладеться непарна кількість яєць.

Святкування Велікдена (Великодня) починається опівночі на неділю. У храмах збирається народ на святкову літургію, несучи в руках запалені свічки і захопивши з дому пофарбовані яйця. Під час служби в храмі всі співають «Господь Ісус Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав», а після служби всі вітають один одного: «Христос воскрес!» Відповідь має гласить: «Воістину воскрес!». Це і служить поздоровленням при зустрічі на вулиці в наступні кілька тижнів.

Ще у дворі храму люди дарують один одному пофарбовані яєчка, цокаються ними, а потім їх їдять. На ранок люди знову відвідують церковну службу, а потім збираються по-сімейному. Молоді зазвичай йдуть у гості до батьків або до кумів.

Святкове меню:

До столу подають страви з баранини, ставлять на стіл багато салатів зі свіжих овочів, розливають червоне вино.

 

Румунія

Навіть служителі церкви визнають, що в Румунії Пасха є не лише християнським святом, але й, оскільки потрапляє на період переходу від холодів до потепління, то поєднує і перебирає на себе багато дохристиянські практики, звичаї і традиції.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_22

Цей симбіоз між християнським і язичницьким призвів до того, що великодні свята стали чимось унікальним у календарному ряді інших церковних свят.

З Великого четверга чоловіки призупиняли свої господарські роботи, жінки ж приступали до приготування ритуальних страв – випічки Пасок (куличів), а також особливо випеченого калача (cozonac).

2021.04.28_Velikd_Suhecka_23

У цей день фарбували червоні крашанки, а також розписували писанки. У Румунії також традиційним пасхальним блюдом є смажене великоднє ягня. Всі ці страви готувалися в печі. Є деякі особливості приготування паски. У західній частині Румунії ставлення до ритуальної їжі відрізняється від тієї, що можна спостерігати в східній Румунії.

Якщо на території Молдови надають більшого значення готуванню паски, то в західній Румунії – великоднього ягняти. Таке ж неоднозначне ставлення спостерігається і до освячення Пасхи.

Паска прикрашається хрестом, часто заплетене в косичку, а простір між косичками хреста викладається сиром. У різних місцях по-різному – в деяких солодким, в інших солоним сиром, по-третє, перемішаним родзинками, а поверх, найчастіше – забарвлене просо, в деяких районах – зерна маку. У багатьох районах жінки додають у саму паску волоський горіх, для запаху – мускатний горіх, ром, апельсини або лимон, часто родзинки. У деяких районах, для того, щоб Паска була жовтішою – додають дрібно протертий гарбуз.

Ще одне цікаве блюдо, притаманне Румунії та Молдові – «Babele» – великодня баба, спеціально приготовлена в печі солодка страва з макаронів, локшини, які заливалися в спеціальні формочки.

У деяких районах є обов’язковим пасхальним блюдом, в інших не готується взагалі. Треба сказати, що раз існував звичай готувати бабу, то, звичайно ж, існувало і страва «протилежної статі» – дід. Але, на відміну від баби, блюда, яке було солодким, а після приготування обов’язково повинно було залишатися білим, дід – був кислуватим або соленим на смак, а колір був обов’язково коричневим, загалом, темним. Але є й відмінності, – в інших селах дід солодкий, а баба кислувата, але колір все одно залишається тим же.
Святкове меню:

У Румунії традиційним пасхальним блюдом є смажене великоднє ягня. Паску традиційно готують додаючи: волоські горіхи, родзинки, мак, какао-порошок. За формою румунська паска нагадує цеглину. Ще одне цікаве блюдо, притаманне Румунії «Babele» – великодня баба, спеціально приготовлена в печі солодка страва з макаронів, локшини, які заливалися в спеціальні формочки. У деяких районах є обов’язковим пасхальним блюдом, в інших не готується взагалі.

 

Ізраїль

Песах – центральний свято єврейського народу. Слово песах (Пасха) означає “проходження повз”. Свято отримало таку назву на згадку про те, як ангел смерті проходив повз будинки іудеїв, вражаючи тільки єгипетських первістків. Щоб ангел міг відрізнити єврейські будинки від єгипетських, кожній єврейській сім’ї було велено заколоти ягня і його кров’ю помазати одвірки дверей. Тільки після смерті всіх єгипетських первістків фараон дозволив євреям залишити Єгипет.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_24

В основі Песаха лежать два найбільш архаїчних сільськогосподарські свята: свято нового приплоду худоби, коли приносили в жертву однорічне ягня, і свято перших жнив (збір урожаю ячменю), коли знищувався старий хліб і з прісного тіста випікався новий – маца. Згодом ці свята були об’єднані. Свято Песах триває сім днів.

Кульмінаційним моментом Песаха є вечірня трапеза, седер («порядок»), яка влаштовується у першу і другу ніч свята. Під час седера в певній послідовності читають оповідання про Вихід (по книзі Агада) і їдять особливі символічні страви.

Інші дні Песаха призначені для різних святкових занять. Як правило, в ці дні не працюють і не вирішують ділових питань (хоча це і не забороняється).
Не виконують і домашню роботу – прання, прибирання будинку і т.д. Приготування їжі, природно, дозволяється. А час, що звільнився використовують для більш глибокого вивчення Тори. Проводять більше часу з сім’єю. Ходять у гості. Подорожують по землі Ізраїлю.

Ті, хто не живе в Єрусалимі, намагаються відвідати це єдине у своєму роді місто. На підставі приписів Тори у свято Песах кожен мав здійснити паломництво в Єрусалимський Храм і там, на другий день свята принести в жертву ягня і сніп ячменю.

У сьомий день Песаха євреї святкують остаточне звільнення. У синагозі під час Пасхального богослужіння читається Пісня Пісень, що відображає землеробські витоки свята.

Цей день завершує торжества свята Песах і вважається неробочим. Він відзначається в радісній атмосфері, зі співом і танцями.

Опівночі в синагогах і в релігійних навчальних закладах влаштовується церемонія «поділу морських вод». А в сім’ях із настанням вечора роблять поділ між святковим днем і буднями.

Випивають останній символічний келих вина і після вимовляють: У майбутньому році – у Єрусалимі!

Святкове меню:

На Песах печеться маца. Це прісний хліб, приготований без дріжджів (заборонені всі продукти на дріжджах). Кожен дорослий під час трапези повинен з’їсти три шматки маци і випити чотири келихи вина. Дітям можна виноградний сік. Ще одна заборона стосується вживання квасного. Його не повинно бути ні на столі, ні в будинку протягом усього святкового тижня.

Крім маци, на столі повинні бути ще сім базових страв: бейца – це зварені круто або запечені в духовці яйця; зероа – кістка ягняти; марор (хрін, базилік, листя салату, інша зелень з гірким присмаком); хазерет (корінь хрону, натертий на дрібній тертці); карпас (негірка зелень – петрушка, селера, капуста): харосет (суміш горіхів, кориці, яблук з вином або виноградним соком); вода з розведеною ложкою солі – щоб вмочати зелень.

 

Бразилія

Значна частина населення Бразилії – католики, для яких найбільшим і шанованим релігійним святом є Великдень.

 

Кілька століть тому німецькі емігранти привезли до Бразилії великодні традиції: Про Coelhinho да Páscoa – пасхального кролика і os ovos coloridos – кольорові яйця.

У світлий день Великодня в церквах проходять традиційні святкові богослужіння. У Бразилії на Великдень дарують загорнуті в блискучу святкову упаковку шоколадні яйця з іграшкою всередині. Вони з’являються в широкому продажі відразу після початку посту.

Святковий стіл прийнято прикрашати солодким, начиненим дрібними шматочками фруктів паскою, який за формою нагадує хрест.
Про ці покупках краще подбати заздалегідь, так як напередодні Святого Воскресіння придбати їх практично неможливо.

Святкове меню:

Bacalhau або солона тріска для бразильців в Страсну п'ятницю, як індичка для північних американців в День подяки. Солону тріску їдять цілий рік, але на Великдень поєднують з вином, не дивлячись на те, що більшість бразильців зазвичай п'ють пиво. Великдень в Бразилії – це також час шоколаду. У центр пасхального столу в Бразилії традиційно поміщають солодку паску з начинкою з дрібно нарізаних шматочків фруктів.

 

Вірменія

Жителі Вірменії починають відзначати Великдень в першу неділю після дня весняного рівнодення, як і в Україні, весь тиждень наповнений подіями.

Звичну Вербну Неділю тут називають Цахказард, в цей день згадують про те, як Ісус в’їхав до Єрусалиму з благою звісткою. І далі, слідом за історією Христа, згадуються і відзначаються всі біблійні події протягом тижня. Коли ж настає Великдень, або як його тут називають — Затик, у всіх православних церквах проводиться богослужіння з обов’язковим ритуалом Андастаном. Під час цього обряду священик благословляє всі чотири сторони світу, щоб у всьому світі панував мир.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_26

У будинках або біля них жителі Вірменії обов’язково встановлюють великоднє дерево, яке прикрашають іграшковими крашанками, ляльками з соломи або сіна і стрічками. Після завершення Затика ляльок спалять або відпустять плисти по воді.

Святкове меню:

Ввечері на святковий стіл господиня виставляє паски і фарбовані курячі яйця, пророщену пшеницю і вино. А ще традиційно тут пригощаються пловом і кутапом, вареним м’ясом барана і коржами з пшениці. Після обіду всі виходять на природу або в парк, щоб продовжити гуляння, пісні і танці.

 

Японія

Прекрасна Японія досить тепло прийняла православну віру. Багато людей тут моляться в православних храмах і відзначають день Вознесіння Ісуса Христа.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_27

У церквах проводять служіння літургії, де, до слова, записують кожного, хто прийшов на службу. Після молитви за мир у всьому світі і прощення всіх гріхів священнослужителі видають всім парафіянам здобні солодкі булочки і фарбовані яйця. Далі японці розходяться по своїх домівках і влаштовують скромне застілля.

На відміну від багатьох європейських країн, Японія не звикла до масштабних гулянь та розкішних святкувань. Зазвичай все проходить досить тихо, так що представники інших конфесій не особливо помічають, що в місто прийшов Великдень.

Святкове меню:

На відміну від багатьох європейських країн, Японія не звикла до масштабних гулянь та відзначення на широку ногу. Зазвичай все проходить досить тихо, так що представники інших конфесій не особливо помічають, що в місто прийшла Пасха.

 Китай

Ще одна східна країна, яка взяла у свою культуру православну віру. Тут, як і в Японії, Великдень не привертає до себе особливої уваги. Але в деяких, найбільш великих храмах, служіння і святкування проходить за канонами давніх православних традицій.

2021.04.28_Velikd_Suhecka_28

 

Найбільша служба проводиться в храмі Успіння Пресвятої Богородиці у столиці Китаю, де знову ж записують усіх відвідувачів поіменно. По закінченні молитви парафіяни не розходяться по домівках, а засідають на смиренному чаюванні зі здобними солодкими булочками. Після чаю бажаючі залишаються на виставу, де дітям і дорослим розповідають про Христа і показують сцени з Біблії. Все це відбувається локалізовано в храмі, не виходячи за його стіни.

Святкове меню:

Замість пасхальної трапези в Китаї прийнято влаштовувати чаювання з здобною освяченою випічкою.

 

Підготували статтю голова циклової комісії «Туризмознавчих дисциплін» Колодич О.М. та голова циклової комісії «Харчових технологій і готельно-ресторанної справи» Сухецька А.С.

Меню